Saltar a continguts

Societat Coral La Lira

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

 
 

Menú principal

Notícies

07/04/2017
Coneixe'ns, vine a la Lira

Vols saber qui som?  Volem que ens coneguis

La Lira

Benvingut amic:

 

El motiu per adreçar-nos a tu és per donar a conèixer el moment actual que viu la Lira i fer una reflexió sobre el futur. Voldríem que ens ajudessis.

La Lira és un cor amb l’esperit de Josep Anselm Clavé, que entenia el cant coral com un element d’identificació col·lectiva per a moltes comunitats europees, contribuint a teixir el seu destí històric des de la seva expressió cultural.

Clavè, músic, empresari de concerts , poeta i escriptor, va ser molt influent entre la classe obrera. Neix a Barcelona el 1824. De ben jove, guiat per la seva mare es va introduir en la pràctica de la música i aviat va convertir la seva afició en una alternativa professional i decidí llogar-se com a músic en diferents cafès de Barcelona. És aqui on comença la seva veritable activitat en el context de la música popular.

El 2 de febrer de 1850, valent-se de membres de la Societat “L’Aurora”, funda la Societat Coral la Fraternitat, la més antiga d’Espanya.

La voluntat de Clavé en la creació de las societats corals responia a una clara intenció social. En la segona meitat del segle XIX es van anar formant societats arreu del país; el 1882 la Lira va començar la seva activitat. El 1913, per diverses circumstàncies la nostra societat va patir 15 anys d’inactivat, tornant a reprendre el 1928 amb un total de 48 cantaires que van representar un canvi generacional, i va ser Manel Farrés qui va contribuir al seu ressorgiment.

Al llarg de 1932 la Lira celebra les Noces d’Or.

La Guerra Civil va ser temps d’inactivitat, des del 1936 fins a la Pasqua de 1943, en què el mestre Xavier Azqueta es va fer càrrec de la direcció i es van tornar a cantar Caramelles.

En Xavier Azqueta, mestre d’escola, va dirigir la Lira més de 40 anys, fins el seu traspàs el 1985. La seva passió per la música i la seva energia van influir en molts dels actuals cantaires, que van entrar a la Lira amb 16 ò 17 anys. Això va afavorir la supervivència de La Lira, doncs aquella dotzena de cantaires són el gruix que forma La Lira actual. La coral va anar minvant fins que el 2004 vam sortir a cantar Caramelles 13 cantaires.

El 2007 vam celebrar el 125 aniversari i l’efecte crida dels cantaires antics va fer que el nombre de components s’incrementés fins a 35. Ja de la mà del nostre director Eloi Jover hem arribat a ser una cinquantena.

En aquest darrers anys no hem cantat tan sols caramelles sinò que hem fet més d’una quinzena de concerts anuals; al Palau cantant Wagner, Bizet, Verdi, etc etc sense deixar de cantar el nostre repertori més tradicional.

Actualment La Lira està vivint, creiem, un bon moment de la seva història, però hem d’anar pensant en el futur, doncs el Cor s’està envellint i hem de treballar perquè l’entitat viva més antiga de Sant Cugat, 135 anys, pugui seguir mirant amb optimisme la seva continuïtat. Necessitem un impuls, un incentiu; ho demanem als joves interessats en el cant, i també als nostres seguidors, els que de tant en tant veniu a sentir un concert.

Heu de fer el pas: us volem amb nosaltres, amb La Lira.

Heu de fer el pas: heu de passar d’escoltar a cantar. I gaudireu més. Diuen que qui ho prova ja no ho deixa. Si La Lira es regenera, seguirà viva.

Esperem la vostra incorporació. Veniu a provar-ho.

 

Podeu contactar amb Josep Garrel al telèfon 608592909, correu corallalira@gmail.com

© Societat Coral La Lira