Saltar a continguts

Societat Coral La Lira

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

 
 

Menú principal

Notícies

08/07/2014
La Cantata '1714-2014, 300 anys vencent' emociona al Teatre-Auditori

http://www.totsantcugat.cat/ca/videos/cantata-1714-2014-300-anys-vencent_936.php

La Cantata '1714-2014, 300 anys vencent' emociona al Teatre-Auditori
Àgata Guinó/Cinta Caballé
Música Més de 100 veus cantant pel Tricentenari amb l'obra de Josep Rosinach Boronat han sonat aquest diumenge 6 de juliol en un concert al Teatre-Auditori
La Cantata 1714-2014, 300 cents anys vencent ha emocionat el Teatre-Auditori de Sant Cugat aquest diumenge, 6 de juliol. Aquest és un concert que s'emmarca en els actes de commemoració del Tricentenari a la ciutat, impulsat per la Federació dels Cors Clavé, i que ha portat damunt de l'escenari santcugatenc la Societat Coral La Lira, la Massa Coral Els Cantaires de Juneda i l'Orquestra Simfònica Sant Cugat. Durant l'espectacle s'ha fet referència a la voluntat dels catalans a decidir el seu futur com a nació i també s'han pogut veure diverses estelades entre el públic.

La proposta
Josep Cruells, president de la Federació dels Cors Clavé, va explicar, en nom de l'autor de la Cantata, Josep Rosinach Boronat. "És una Cantata que consta de 7 cançons que són una mica la història d'aquest país en aquests 300 anys", apunta, tot afegint que "les dues primeres peces marquen la solemnitat, per seguir amb la tristesa i continuar amb l'alegria i l'esperança com a part final".

A sobre l'escenari, els dos cors esmentats amb prop d'un centenar de veus, a les que s'hi afegeix la música de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat, i el recitat de cinc rapsodes de diferents edats que marquen aquesta evolució històrica. "La música és una peça senzilla, orquestrada per Jordi Nus Garrell, ja que els Cors Clavé són amateurs, i l'essència de la cantata és que l'autor l'ha fet des del poble, per al poble, i que l'interpreti el poble", destaca Cruells.

La Cantata, obra de Josep Rosinach Boronat, va viure la seva preestrena el diumenge 15 de juny a Juneda amb èxit, en un concert en el que hi van participar destacats professionals del Liceu com a solistes, quasi cent cantaires al cor (Cors La Lira i Cor de Juneda), més de 40 músics a l'orquestra i experts rapsodes de diferents edats. Després de la seva estada a Sant Cugat, la Cantata es va representar el dia de Sant Joan, al Palau de la Música Catalana.

A més, continuarà la seva gira per 57 municipis catalans. "En cada lloc la interpretaran els cors de la població, i el cicle finalitzarà amb un acte a la ciutat de Barcelona, amb lloc encara per determinar, on s'hi aplegaran totes les persones que, en un municipi o altres, l'hagin interpretat, és a dir, uns 2.000 o 2.500 persones", explica Cruells.

Pel que fa al concert de Sant Cugat, Josep Ferré, director de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat, en destaca l'altíssim nivell dels cors. "Són dos dels millors de Catalunya, i el fet de veure un centenar de cantaires a l'escenari ja és tot un esdeveniment". Igualment apunta que "el protagonisme és dels cantaires, i dels rapsodes, que és el desig de l'autor". També en destaca "el missatge patriòtic de la Cantata, i la seva importància pel volum de gent que mobilitza". I és que, com afegeix, "estem en un moment cultural en el que el públic ha passat de ser passiu per voler participar; aquest tipus de propostes tenen un gran valor afegit: el poble que ho mobilitza".

La cantata
Aquesta cantata, integrada per set cançons, és un viatge històrico-emocional que té com a punt de partida la consciència i el record de la història del nostre país a partir dels inicis del segle XVIII i fins a l’actualitat

 

© Societat Coral La Lira