Saltar a continguts

Societat Coral La Lira

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

 
 

Menú principal

Notícies

08/05/2011
PRESENTACIÓ DEL PRIMER CD EL 23 D'ABRIL
Imatge de complement

PRESENTACIÓ DEL DISC "CARAMELLES. LA LIRA"

FETA AL CLAUSTRE DEL MONESTIR EL DIA DE SANT JORDI, 23 D'ABRIL DE 2.011


ARA FARÀ UN MES, APROXIMADAMENT, QUE L'AMIC JOSEP GARRELL EM VA PARLAR D'UN DISC QUE HAVIA GRAVAT LA SOCIETAT CORAL LA LIRA I EM VA DEMANAR QUE, COM AMIC I CRÍTIC D'ARTS ESCÈNIQUES DEL DIARI DE SANT CUGAT EN FES UNA PRESENTACIÓ I UN COMENTARI.

LI VAIG DIR SENSE PENSAR-HO DUES VEGADES QUE SÍ. DESPRÈS, QUAN SI QUE HO VAIG PENSAR LA COSA NO ESTAVA TAN CLARA.

SUPOSO QUE M'ENTENEN. QUANTS COPS ENS HAN DIT, AL FER-NOS UNA CONSULTA SOBRE QUE EN PENSAVEM DE QUALSEVOL COSA AQUELLA FRASE DE: PERÒ, SOBRETOT, DIGUES LA VERITAT, EH!

I ARA ENTRARIEM EN AQUELL APARTAT TAN COMPLICAT D'ESBRINAR QUÉ ÉS LA VERITAT QUE, NO ES PREOCUPIN, NO HI ENTRAREM.

PERÒ ANEM PER FEINA!. EL DISC QUE HAN GRAVAT ELS COMPONENTS DE LA LIRA A L'ESTUDI DE GRAVACIÓ DE L'AULA DE SO, AQUI A SANT CUGAT, A CÀRREC DE MARC HOSTA ÉS TÈCNICAMENT CORRECTE.

PERÒ LA SELECCIÓ DE PECES, 15 AMB UNA DURADA DE MÉS DE 38 MINUTS, ÉS ESPLÈNDIDA. UNA MOSTRA QUE INCLOU 4 HAVANERES, 5 VALSOS, 4 SARDANES I 2 HIMNES. UN RECULL QUE OFEREIX UNA VISIÓ ÀMPLIA I SUFICIENT PER FER-SE CÀRREC DEL QUE SUPOSA EL NOSTRE CANÇONER POPULAR I, SOBRETOT, EL QUE ÉS LA REALITAT D'UN COR D'HOMES COM ÉS LA LIRA.

JO TINC A LA MEMÒRIA, QUAN ERA PETIT EN EL MEU BARRI DE GRÀCIA DE BARCELONA, EL CANT DE LES CARAMELLES I LA DESFILADA DELS CORS EL DILLUNS DE PASQUA, COM UNA IMATGE ENTRANYABLE QUE MAI PODRÉ OBLIDAR I DESPRÈS, QUAN ARA FARÁ 46 ANYS VAIG VENIR A VIURE A SANT CUGAT, EL RETROBAMENT AMB UN GRUP DE HOMES QUE MANTENIEN AQUESTA TRADICIÓ PLENAMENT INTEGRATS EN EL TEIXIT SOCIAL D'AQUEST POBLE QUE COMENÇAVA A CRÈIXER DE MANERA IMPARABLE FINS ARRIBAR ALS 85.000 HABITANTS D'ARA.

EL CANT CORAL, AQUESTA IDEA CLARIVIDENT DE JOSEP ANSELM CLAVÉ DE FER SERVIR EL CANT CORAL PER A INSTRUÏR AL TREBALLADOR COM A MANERA PER A ATORGAR-LI UN LLOC DIGNE A LA SOCIETAT I COM A CAMÍ PER ASSOLIR UNS DRETS PER LA SEVA CONDICIÓ HUMANA, TÉ EN AQUEST MOMENTS UN SENTIT DIFERENT QUE, SI ENS HI FITXEM, CONTINUA PREVALENT SOBRE EL FET MUSICAL, ARTÍSTIC, QUE ÉS EL SENTIT DE GERMANOR, DE COHESIÓ SOCIAL I DE DEFENSA D'UNA IDENTITAT QUE ES POT ANAR DILUÏNT EN LA SOCIETAT GLOBAL EN QUE VIVIM.

CANT D'HOMES, CANT A QUATRE VEUS, CANT AL CARRER I A LES PLACES, CANT QUE ENS PORTA EL SO DE LA TERRA, DE LA NOSTRA TERRA QUE, PER SER NOSTRA, ENS DEFINEIX PERÒ ALHORA S'OBRE A TOTHOM PERQUÈ COM DIU UN MÚSIC I PEDAGOG, NÉSTOR EIDLER, EL CONCERTINO DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL GRAN TEATRE DEL LICEU DE BARCELONA, A QUI SUPOSO CONEIX EL MESTRE ELOI JOVER, "L'UNIVERS SONA I CADA PERSONA TE EL SEU SO".

ON EIDLER DIU PERSONA PODRIEM DIR TERRA, PAÍS, I TAMBÉ POBLE. LA LIRA, EL SEU COR D'HOMES, SONA A SANT CUGAT DEL VALLÈS, SOBRE TOT QUAN ESCOLTEU EL VALSOS "A LA LIRA" I "FLORS DEL VALLÈS", MÚSICA DE XAVIER AZQUETA I LLETRES D'EUGENI CANAS, NOMS QUE POR ALGUNS NOMÉS SÓN ELS NOMS DE CARRERS PERÒ QUE FORMEN PART DE LA HISTÒRIA MÉS PROFUNDA I SINGULAR D'AQUESTA CIUTAT.

I ENS PORTA AIRES MARINERS, TRAVESSANT COLLCEROLA I LA SERRALADA DE MARINA, ESCOLTANT "EL LLOP DE MAR", "DAMUNT LA SORRA DAURADA", "CALA MONTGÓ" I, SOBRETOT, ESCOLTANT "L'HAVANERA DEL VALLÈS" D'EN VICENÇ OLIVER.

I LES SARDANES DELS MESTRES DE MESTRES, PEP VENTURA I ENRIC MORERA:"PER TU PLORO" ON NOMÉS EL SENTIMENT I LA TENDRESA SUPEREN LA MÚSICA, I "L'EMPORDÀ", LA QUINTAESSÈNCIA DE LA SIMBIOSI ENTRE EL RIGOR COMPOSITIU, LA TÈCNICA SONORA MÉS ELABORADA QUE S'AFANYA PER VESTIR-SE AMB LES PARAULES PLENES DE LIRISME, DE FORÇA I POESIA DEL MÉS GRAN JOAN MARAGALL.

ESCOLLIR "LA DANSA DE L'AMOR" I "UN CANT FESTIU" DE JOSEP VOLTES ÉS MAGNÍFIC, PERÒ ENCARA ÉS MILLOR COMENÇAR AMB UN VALS DEL MATEIX AUTOR, "GOIGS DE PASQUA" QUE ENS ACABA AMB AQUELL "VISCA L'AMOR" QUE DE BEN SEGUR TOTS COMPARTIM.

I UNA ALTRA OBRA MESTRA, "LA MARE CANTORA" DE VICENÇ BOU, L'INTENSITAT FETA SARDANA, UNA TÈCNICA SENZILLA I EFECTIVA, FÀCIL DE COMPRENDRE, PERÒ DIFÍCIL DE CONCEBRE SI NO ES PARTEIX DE LA QUALITAT I EL RIGOR COMPOSITIU.

I "SOM A PASQUA FLORIDA", EL VALS DE JOSEP VILA QUE TANCA EL CONJUNT DE CANÇONS DEIXANT PEL FINALS ELS DOS HIMNES: "SOM CATALANS", DE JOAN LLONGUERAS I "ELS SEGADORS", EN AQUEST CAS, AMB L'HARMONITZACIÓ DE JOSEP VIADER.

ESCOLTAR AQUEST DISC SUPOSA, COM DEIA AL PRINCIPI, FER UNA REPASSADA AL REPERTORI, QUE SABEM QUE ÉS MOLT EXTENS, AMB UNA SENSACIÓ DE PLENITUD EMOCIONAL QUE NOMÉS POT ACONSEGUIR UNA INTERPRETACIÓ TREBALLADA, ATENTA, CUROSA AMB LA MUSICALITAT I SENTIDA AMB LES PARAULES.

UN COR DE 41 HOMES DE DIFERENTS EDATS I PROFESSIONS, MOLT JUBILATS, QUE CANTEN AMB EL SENTIMENT A FLOR DE PELL, AQUEST SENTIMENT QUE, ALGUNES VEGADES, I D'AIXÒ ENS EN PODRIA DIR ALGUNA COSA EL SEU MESTRE ELOI JOVER, POT FER ANAR MALAMENT EL CONCERT O UNA GRAVACIÓ, PERÒ NO ÉS EL CAS. 41 NOMS I COGNOMS QUE SÓN, EN MOLTS CASOS, HISTÒRIA VIVA D'AQUEST POBLE, PERSISTÈNCIA EN EL TEIXIT SOCIAL QUE CONFIGURA UN TARANNÀ I UN SENTIT DE COL.LECTIVITAT.

AQUÍ EL RIGOR, LA CURA ES NOTA EN TOTS EL SENTITS, I EL RESULTAT FINAL ÉS UN DISC QUE NO NOMÉS RECOMANO SI NO QUE HAURIA DE SER UNA EINA D'INTRODUCCIÒ A L'IMAGINARI DEL POBLE, DE LA CIUTAT I DEL PAÍS. UNA DEMOSTRACIÓ DE QUE, COM ES DIU EN LA PRESENTACIÓ DEL DISC, "LA LIRA ÉS IMPRESCINDIBLE PER SANT CUGAT: ÉS EL TESTIMONI DEL SEU PASSAT"LA SEVA MEMÒRIA- I UNA BONA MOSTRA DEL SANT CUGAT POBLE, QUE EL FUTUR HA DE PRESERVAR. AMB 129 ANYS A L'ESQUENA, LA LIRA ENCARNA LA CONTINUÏTAT DE LA TRADICIÓ MUSICAL A SANT CUGAT".

I JO AFEGEIXO, UNA CORAL QUE NO OBLIDEM VA TENIR COM A MESTRE LLUIS MILLET L'ANY 1883 QUAN NOMÉS TENIA 16 ANYS, UNA CORAL QUE AMB PLENITUD I DIFICULTATS, HA ACONSEGUIT MANTENIR-SE I ARA, I AQUEST DISC N'ES UNA MOSTRA, TREBALLA PER SEGUIR I AMPLIAR EL SEU NOMBRE DE CANTAIRES INCORPORANT GENT JOVE I FENT L'ESFORÇ QUE CALGUI PER CONTINUAR ESSENT UN REFERENT.

ARA NOMÉS EM QUEDA AGRAÏR LA PROPOSICIÓ D'EN JOSEP GARRELL PER PRESENTAR AQUEST DISC I DIR-VOS QUE PODEU SENTIR L'ORGULL D'HAVER-LO FET. PER LA MÚSICA, PER LES CANÇÓNS I EL SEU CONTINGUT I PEL SENTIMENT DE PAIS QUE HI TRASPUA.

FELICITATS AL COR, DE TOT COR!.

EDUARD JENER

© Societat Coral La Lira